хранене при стрес

Едно от естествените последствия от натрупвания стрес е повишаването на апетита и отслабване на контрола върху храненето. По-обилното хранене при стрес се означава като емоционално хранене. Този термин показва, че апетитът ни е зависим не само от физическото, но и от психо-емоционалното състояние на организма. В моменти на прекомерен стрес гладът ни се подхранва не толкова от нуждите на тялото, колкото от емоционалното изтощение. В такива моменти много хора прекаляват с храненето, а при продължителни периоди на прекомерен стрес се създава сериозен риск от затлъстяване.

Ето защо контролът върху храненето при стрес е от ключово значение за поддържане на общото ни здравословно състояние. Познаването на методите за постигане на траен контрол върху апетита може да помогне на изключително много хора, които живеят в условия на прекомерен стрес, да избегнат трайните проблеми с теглото.

Хранене при стрес – особености

Връзката между храненето и стреса може да се разгледа от 2 направления:

banner
  • от една страна, приемът на сладки и съответно калорични храни повишава отделянето на хормона на щастието серотонин и помага за значително облекчаване на стреса
  • от друга страна, натрупаният стрес забавя метаболизма и затруднява изгарянето на приетите калории, стимулирайки отлагането на мазнини в тялото

И в двата случая се повишава значително рискът от затлъстяване. Колкото по-дълго сме под влияние на стреса и асоциираните с него промени в апетита и храненето, толкова по-сериозен е този риск. Това налага хората, живеещи под прекомерен стрес, да полагат допълнителни грижи за контролиране на апетита и храненето си. В последните години броят на хората в тази група непрекъснато расте.

За успешно контролиране на храненето, апетита и метаболизма в условия на повишен стрес

Програма Калорекс предлага предимствата на природните средства за подпомагане контрола върху храненето при стрес. Изцяло природните продукти от фамилия Калорекс може да бъдат от полза за всеки, който се нуждае от потискане на апетита, ускоряване на метаболизма и стимулиране топенето на мазнините, особено в областта на корема и талията.

Особено полезно действие за контролиране на апетита и храненето при повишен стрес има Калорекс Апетин / Calorex® Apetin. Този продукт стимулира секрецията на хормоните, сигнализиращи мозъка, че сме сити. Така с приема на Калорекс Апетин може да се неутрализира негативния ефект на стреса и асоциираните с него промени в апетита и храненето.

Сподели: