Лептин

Лептин е основен хормон на глада. Заедно с другия такъв хормон (грелин), участват активно в регулирането на апетита, а оттам – в поддържането на теглото.

Последните проучвания сочат, че двата основни хормони на глада имат антагонистично действие. Грелинът засилва апетита, а лептинът го потиска. Според някои учени лептинът е и пряк регулатор на грелиновата секреция, което го превръща в основен регулатор на метаболитните процеси в организма.

Лептин

Синтеза. Основната секреция на лептин протича в мастните клетки, откъдето хормонът се отделя в кръвта. Достигайки до хипоталамуса, той се свързва със специализираните лептинови рецептори там и отключва реакция, провокираща усещането за ситост и намаляване на апетита.

banner

Особености при хората със затлъстяване. При затлъстяване по-голямото количество мастни клетки съдействат за по-усилена секреция на лептин. Проучванията обаче показват, че много от страдащите от затлъстяване имат своеобразна лептинова резистентност и са нечувствителни към дори високи нива на лептин. Счита се, че подобна резистентност се развива вследствие на хронично високите лептинови концентрации при пълните хора. Според учените това обяснява разстроения енергиен баланс и нарушенията в метаболитните процеси при много от тези хора.

Нормализиране секрецията на лептин. Специалистите препоръчват един основен метод за нормализиране на лептиновите нива и регулиране на апетита и теглото. Той е особено актуален за хората, които се борят със затлъстяване и наднормено тегло. Тайната се крие в избягване консумацията на твърде мазни храни и в приема на продукти за потискане усвояването на мазнините.

За нормален апетит и нормално тегло

Като гарант за успешното регулиране на апетита и намаляване на теглото може да се разчита на природните продукти от фамилия Калорекс. Особено подходящи при проблемни нива на хормоните на глада са 2 от тези продукти – Калорекс Апетин / Calorex® Apetin и Калорек Кла/Calorex® Cla.

Калорекс Апетин убива апетита като стимулира секрецията на хормоните, които потискат чувството за глад.

Калорекс Кла от своя страна забавя усвояването на мазнините и ускорява топенето им и горенето на калории, помагайки за оформянето на мечтаната фигура.

Сподели: