напълняване от стрес

Невъзможността от качествено хранене, липсата на време за спортуване и извършване на любими дейности води до напълняване от стрес. Хроничният стрес носи със себе си сериозни последици за човешкия организъм. От една страна оказва влияние на физическото здраве като причинява стомашни проблеми, високо кръвно налягане, мускулно напрежение и умора. А от друга действа на емоционалното здраве – раздразнителност и депресия. За да разберете какви са причините за напълняване от стрес и как да се справите с проблема, прочете по-надолу в статията.

Високите нива на кортизол водят до напълняване от стрес

Кортизолът е хормон, който тялото освобождава по време на физически или психологичен стрес. Всеки път, когато то е стресирано от надбъбречните жлези се отделят хормоните адреналин и кортизол (стресов хормон), в резултат се освобождава глюкоза в кръвта. Всичко това се прави, за да се даде енергия на тялото от която се нуждае, за да избяга от рискова ситуация. Това е естествен механизъм известен още като „борба или бягство“. С други думи, когато нивото на кортизола се повиши, се предизвиква верижна реакция. Хроничният стрес може да поддържа стресовия хормон постоянно висок, което да доведе и до повишени нива на инсулин, и кръвна захар. Ако този механизъм не се овладее се натрупват мазнини, особено в областта на корема и съответно се напълнява от стрес.

Нездравословни навици като причина за напълняване от стрес

В допълнение към хормоналните промени, свързани с високите нива на стрес, може да се отключат и някои нездравословни навици, отговорни за наддаването на тегло. Такива например са:

banner

Консумиране на по-големи порции

Повишените нива на кортизола могат да накарат тялото ви да жадува не само за нездравословна храна, а и да има нужда от нея в повече количества. По-големите порции осигуряват само временно освобождаване от стреса. Всичко обаче е на емоционално ниво и това няма да реши проблема с напълняването.

Храненето с бързи и нездравословни храни води до напълняване от стрес

Когато сте подложени на стрес, има голяма вероятност да се откажете от здравословното хранене вкъщи. По-скоро може да се „нахвърлите“ на първото нещо, което виждате за ядене. Заради емоционалното състояние, в което се намирате в следствие на стреса, няма да имате желание и сила за приготвяне на домашна храна, а по-скоро за нещо бързо и на крак.

Без движение и пропускане на хранения

Забързаното ежедневие и натоварения график, в съчетание с липсва на време със сигурност ще доведе до напълняване от стрес. Освен това, когато се опитвате да се справите с всичко, храненето остава на заден план. Пропускането на закуска и обяд води до бързото, в големи количества и нездравословно хранене вечерта. Ако това се превърне в начин на живот, килограмите със сигурност ще започнат да се трупат.

Липса на качествен сън

Според направени проучвания, лишаването от сън води до забавяне на метаболизма, а това до наддаване на тегло. Чувството за преумора, довежда до липса на желание за качествен, здравословен и изпълнен с положителни емоции живот.

Подход за справяне с напълняването от стрес по здравословен и безопасен начин

За да се справите с напълняването от стрес може да практикувате различни техники като медитация, релаксация и йога. Най-доброто допълнение за сваляне на излишните килограми е да се приема Калорекс / Calorex. Това е натурално средство от природата, в състава на което влизат висококачествени екстракти от Гарциния Камбоджа и хром пиколинат. Благодарение на тяхното действие се ускорява метаболизма, намалява се апетита и се изгарят мазнините. Продуктът повлиява благоприятно нивата на кръвната захар и спомага за увеличаване на основната обмяна на веществата. Има висок профил на безопасност и може да се приема продължително време. Най-добре е да се комбинира със здравословно хранене и редовна физическа активност.

Потърсете го а аптеките или следете за актуални и атрактивни промоции онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg

Сподели: