ползи от фастинга

Забележими ползи както за външния вид, така и за здравето се наблюдават от фастинга, затова и набира все повече популярност. Фастингът, още известен като периодично или интермитентно гладуване представлява дългосрочен начин на хранене, при който се редуват фази на гладуване. Целта е да се намали драстично или да се ограничи калорийния прием с периоди на нормално хранене, тоест не се променя какво ядем, а кога. Разберете какви ползи носи това за организма по-надолу в статията.

Науката в подкрепа на фастинга и ползите от него

Както казахме фастинга е редуване на периоди на гладуване с прозорци на хранене. От научна гледна точка, липсата на храна за определен период от време кара организма да влезе в различен метаболитен режим. По този начин се увеличава горенето на мазнини, тъй като заради „новото“ състояние, тялото започва да изчерпа запасите от въглехидратите – за около 12 часа. Процесът продължава и след това то е принудено да премине към депата от мазнини, като алтернативен източник на енергия. Едновременно с това обаче се регулират нивата на кръвната захар и се стимулират възстановителните процеси в тялото. Ето и най-важните ползи от фастинга за здравето.

Насърчава за по-добро здраве, намалявайки възпалението

Една от основните ползи от фастинга е, че той може да намали възпалението в организма. Възпалението е естествен имунен процес, за борба с инфекциите и обикновено изчезва след излекуване на увредените клетки. Хроничното възпаление обаче, може сериозно да засегне здравето на човек. А някои изследвания доказват връзката му със заболявания на сърцето, ревматоиден артрит и др. Един преглед на 18 проучвания от 2022 г. установява, че периодичното гладуване може значително да намали нивата на C–реактивен протеин – маркер за възпаление. Освен това практикуването на фастинг за поне 1 година ограничава определени рискови фактори, отговорни за някои сърдечни заболявания.

Допринася за контрола на кръвната захар чрез намаляване на инсулиновата резистентност

Няколко проучвания са установили, че фастингът може да помогне за подобряване контрола на кръвната захар, което се оказва голяма полза за хората изложени на риск от диабет. Едно такова изследване от 2023 г. на 209 души, доказва че периодичното гладуване 3 дни седмично повишава инсулиновата чувствителност и по-този начин намалява вероятността от развитие на диабет тип 2. Намаляването на инсулиновата резистентност позволява на инсулина в тялото да транспортира глюкоза от кръвния поток до клетките по-ефективно. В съчетание с потенциалните ефекти на периодичното гладуване, това може да помогне за поддържане на кръвната захар стабилна, предотвратявайки пикове и сривове в нивата й.

Подпомага загубата на тегло чрез изгаряне на мазнини

Много често фастингът води до намаляване на телесното тегло с до 9% и стимулира по-бързото изгаряне на мазнини за 12-14 седмици. Съчетан с активен начин на живот и балансирано хранене, може да доведе до по-бързи и ефективни резултати. Някои хора намират периодичното хранене за по-лесен режим на следване, отколкото твърде строгите диети. Ако искате да отслабнете, но не може да се справите с всички ограничения, то фастинга е добра алтернатива, която доказано има ползи за намаляване на телесните мазнини, особено тези по корема.

Помощ от природата за подсилване ползите на фастинга напълно естествено и здравословно

Специалистите диетолози у нас препоръчват прием на Калорекс / Calorex®, като абсолютен помощник при всеки здравословен хранителен и тренировъчен режим за отслабване. Този натурален продукт допринася за намаляване на телесното тегло по естествен и здравословен начин, без гладуване и без да се наблюдават странични действия. Действието му се дължи на добре подбрания състав от висококачествени съставки – екстракт от Гарциния Камбоджа и хром пиколинат. Те спомагат за подобряване на метаболизма и изгаряне на мазнините, особено в областта на корема и талията като предотвратяват повторното им образуване. Продуктът е с висок профил на безопасност и за оптимален ефект се препоръчва продължителен прием по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене.

Може да се намери в аптечната мрежа в страната или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

 

Сподели: