прием на калории

По-големият прием на калории сутрин помага за намаляване на апетита, но не оказва влияние върху загубата на тегло. Това сочи ново проучване, публикувано в сп. Cell Metabolism. Негов автор е проф. Александра Джонстоун, изследовател в областта на контрола над апетита от институт „Ровет“ към университет „Абърдийн“ в Шотландия. „Случващото се до голяма степен може да бъде обяснено с циркадните ритми. И все пак ние като изследователи решихме да разгледаме по-отблизо как влияе времето на хранене върху метаболизма“, казва проф. Джонстоун.

Сутрешен прием на калории за овладяване на апетита

Изследването е проведено сред хора с наднормено тегло и затлъстяване. В продължение на 4 седмици всеки един участник се придържа към сутрешна или вечерна диета. Съотношението на хранителни вещества в диетата е 30% протеини, 35% въглехидрати и 35% мазнини. След едноседмичен период на почивка участникът преминава на противоположната диета за 4 седмици.

За периода на проучването общият дневен енергиен разход на участниците е оценен с помощта на метода на „двойно маркираната вода“. Той позволява точно измерване на дневния енергоразход без вмешателство в хранителните и двигателните навици на изследваното лице.

banner

При сравнителния анализ на резултатите учените установяват, че разходът на енергия и общата загуба на тегло са еднакви при сутрешната и вечерната диета. Оказва се, че участниците са свалили средно малко над 3 кг през 4-седмичния период на всяка от диетите.

Вторични крайни точки в проучването са субективен контрол над апетита, гликемичен контрол и телесен състав

„Участниците съобщават, че апетитът им е много по-силно контролиран през периода на сутрешна диета. По-големият калориен прием сутрин засилва чувството на ситост през останалата част от деня“, информира проф. Джонстоун. Според нея резултатите могат да бъдат приложени към т.нар. периодично гладуване (фастинг). Те биха помогнали да се определи най-подходящото време от деня за приема на калории при този начин на хранене.

Освен с висок сутрешен прием на калории апетитът може да бъде овладян и със специално предназначен за целта натурален продукт

Калорекс Апетин / Calorex® Apetin е естественото решение за потискане на вълчия глад. Той съдържа 700 mg стандартизирана пиноленова киселина от ядки на Корейски бор във всяка течна капсула. Активната съставка стимулира двата пептидни хормона, които потискат глада – холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. По този начин се създава чувство на ситост и не се допуска излишен калориен прием.

Продуктът се използва успешно както за намаляване количеството храна при основното хранене, така и между храненията през деня.

Няма противопоказания. Има много добра поносимост при продължителна употреба.

Предлага се без рецепта в аптеките. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където редовно има промоционални оферти.

Сподели: