причини за повишен апетит

Разбирайки основните причини за повишен апетит, може да си обясните и защо не се получава да загубите така нежеланите килограми. От хормонален дисбаланс до лоши навици за сън, както и много вътрешни и външни фактори могат да повлияят на неконтролируемия глад. Затова и в следващите редове споделяме кои са най-честите виновници за повишен апетит и как да се преборите с това.

Бедна на протеин диета – една от основните причини за повишен апетит

Говорейки за загуба на излишно тегло, една от първите препоръки е да се храните балансирано и да не се изключват основни групи хранителни вещества. Такъв е случая и с протеина. Когато човек не получава достатъчно количество от този макронутриент, тялото съобщава за това, като повишава апетита. Ако приемате достатъчно количество протеин на ден, всъщност се потиска чувството на глад. Това от своя страна автоматично намалява калорийния прием и благоприятства здравословното отслабване. Като цяло възрастните се нуждаят от 0,36 грама протеин на килограм телесно тегло. Така, че старайте да приемате поне 30 гр от него на хранене.

Като една от изненадващите причини за повишен апетит е недостатъчния прием на вода

Нека първо кажем, че хидратацията е изключително важна за цялостното здраве на човек. Освен това, когато тялото е дехидратирано, често може да объркате жаждата с глад. Добре е да се спомене, че консумацията на напитки богати на кофеин със сигурност са предпоставка за липсата на вода в клетките. Затова, когато се борите с една от тези причини за повишен апетит може да опитате да изпиете една чаша вода преди да се отправите към храната. Като алтернатива положете съзнателни усилия да ядете богати на вода плодове и зеленчуци. Както и да консумирате поне 8 чаши течности на ден – вода или билкови чайове.

banner

Липсата на сън – обяснява хормоналните причини за повишен апетит

Качествената нощна отмора е от първостепенно значение за цялостното здравословно състояние, включително и за постигане на добри резултати при отслабване. Когато не получавате достатъчно количество сън, това може да повлияе на два хормона, които играят важна роля в регулирането на апетита:

  • Грелин, който стимулира чувството на глад
  • Лептин, който показва кога човек е сит

При хронично недоспиване нивата на грелина се повишават, а тези на лептина спадат. Респективно това води до нарастване на апетита на следващия ден. За да се предотвратят тези смущения, препоръките на специалистите са да спите поне 7-8 часа на денонощие.

Стрес – една от доказаните причини за повишен апетит

Доказано стресът влияе на храносмилането. Когато сме под стрес, най-нормално е да посегнем към достъпен източник на удоволствия, какъвто е храната. На хормонално ниво е доказано, че кортизолът, основният хормон на стреса предизвиква желание за консумиране на храни с високо съдържание на захар, сол или други калорични храни. Освен това предизвика и чувство на фалшив глад. Затова, когато усетите, че сте под стрес първо си поемете въздух, опитайте неща, които ви успокояват и разсейват от мисълта за ядене.

Основните причини за повишен апетит станаха ясни – вижте решението!

Специалистите по хранене у нас препоръчват прием на Калорекс Апетин / Calorex® Apetin за овладяване на апетита. Този натурален продукт съдържа оптимални количества висококачествена пиноленова киселина – екстракт от Корейски бор. Активната съставка действа чрез стимулиране производството на двата пептидни хормона ССК и GPL1, които потискат апетита. При редовен прием резултатът е засищане за дълъг период от време и намален калориен прием. Продуктът е с висок профил безопасен и с доказана ефективност. Може да се употребява за продължителен период от време.

Сподели: