пълни жени

Симптомите на продължителен ковид (състояние, при което оплакванията продължават над 3 месеца след първоначалната инфекция) са по-чести при пълни жени. Това установява ново изследване на университета на Източна Англия (UEA). Според публикуваните в сп. PLOS Global Public Health заключения колкото по-висок е индексът на телесна маса (ИТМ), толкова по-голям е рискът от дълъг ковид при дамите.

От резултатите става ясно още, че засегнатите от дълъг ковид обикновено се нуждаят от допълнителни и дълготрайни грижи.

Пълни жени и персистиращ ковид – повече за връзката помежду им

Изследователите провеждат онлайн анкета сред 1487 души от Норфолк в Източна Англия. Общото между всички участници е, че са дали положителен PCR тест за ковид през 2020 г. Въпросите в анкетата се фокусират върху симптоми на дълъг ковид като задух, болка в гърдите, умора, проблеми с паметта и тревожност.

banner

От анализа на данните става ясно, че при над половината анкетирани (774) е налице поне един симптом, който не изчезва в продължение на 12 седмици. Това провокира интереса на учените и те започват да търсят фактори, повишаващи/понижаващи риска от продължителен ковид. Разглеждат медицинските досиета на участниците, като се фокусират върху ИТМ, пол, прием на лекарства, други здравословни проблеми и неблагоприятни условия на живот.

„Открихме доста интересни неща. Много изненадващо за нас симптомите на персистиращ ковид са по-чести при жените, отколкото при мъжете. Не очаквахме също високият ИТМ да е толкова силно свързан с дългия коронавирус“, казват изследователите.

Получената информация е особено важна

По думите на учените добитите знания могат да се използват за по-добра профилактика на персистиращ ковид при хора в риск.

Изследователите обръщат внимание на още един факт – пълните жени с дълъг ковид са по-склонни да използват здравни услуги. „Силно се надяваме резултатите от анкетата да подпомогнат информираността на обществото за продължителния ковид“, завършват специалистите.

Опасността от дълъг ковид при пълни жени успешно може да се намали с понижаване на теглото

За трайно разделяне с излишните килограми диетолозите у нас препоръчват Калорекс / Calorex®. Това е изцяло натурален продукт, комбинация от две взаимнодопълващи се съставки – хидроксицитрат 500 mg и хром пиколинат 100 mcg. Съставките са комбинирани така че да намаляват количеството мазнини, като увеличават изгарянето и потискат синтезата им. При това те щадят белтъчините. Понижават апетита и дават силен тласък на метаболизма.

Продуктът усилва ефекта от диетата и физическата активност. След 8-седмичен прием теглото намалява с над 5 kg, а само с диета – 2 kg.

Няма противопоказания. Подходящ за дълговременна употреба. С видим ефект в едни от най-проблемните зони – корема и талията. Предлага се в аптечната мрежа. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: