засилване на метаболизма

За постигане на здравословно тегло, което да отговаря на вашите критерии е необходимо да предприемете няколко стъпки за засилване на метаболизма. Това е свещеният граал на хората, които стриктно следят теглото си. Все пак обаче има някои фактори, които играят важна роля в това. Като за начало е добре да се знае, че бързината на метаболизма се наследява, освен това мъжете са по-склонни да изгарят повече калории от жените, дори в покой. За почти всички важи правилото, че метаболизмът се забавя след 40 годишна възраст. Въпреки, че не можете да контролирате тези неща, има и други начини за засилване на метаболизма. Ето някои от тях!

Изграждане на мускулна маса за засилване на метаболизма

Дори когато тялото ви се намира в покой, то непрекъснато гори калории. Тази скорост на метаболизма е много по-висока при хора с по-голяма мускулна маса. Това е така, защото всеки килограм мускул изгаря близо 6 калории на ден, само за да се поддържа. В сравнение всеки килограм мазнини изгаря само 2 калории на ден. Това може да е малка разлика, но има огромно значение, когато се натрупа във времето. Затова и тренировките с тежести са в изключителна полза, особено за дамите. Те помагат на тялото да се стегне и повишават базалния метаболизъм – количеството енергия, изразходвана от организма в състояние на покой.

Здравословни хранителни навици за засилване на метаболизма

Един от най-лесните начини за засилване на метаболизма е чрез редовно хранене. Когато тялото работи, за да смила храната, обмяната на веществата се увеличава, а това се нарича термичен ефект на храната – TEF. Необходимо е да се храните с повече протеин на всяко ядене, тъй като той причинява най-голямо увеличение на TEF. Протеините изискват 20-30% от използваната енергия да бъде предназначена за метаболизма, в сравнение с 5-10% за въглехидратите и 0-3% за мазнините. Освен това консумирането на по-голямо количество протеин предизвиква по-балансирано освобождаване на инсулин от въглехидратите например, което ще задоволи глада за по-дълго време.

banner

Прием на достатъчно количество вода за засилване на метаболизма

Водата е необходима за храносмилането и метаболизма. Ензимите, които разграждат макронутриентите от храната, изискват вода като среда за улесняване на химичните реакции. Без достатъчно хидратация, тези процеси могат да се забавят и потенциално да повлияят на цялостната метаболитна ефективност. В едно направено проучване възрастните, които пият осем или повече чаши вода на ден, изгарят повече калории от тези, които пият само четири. За да останете хидратирани, пийте чаша вода или друга неподсладена напитка преди всяко хранене и лека закуска. Като например зелен чай, който заради съдържащите се в него кофеин и катехини, доказано засилват метаболизма за няколко часа. Изследвания показват, че пиенето на 2 до 4 чаши зелен чай може да накара тялото да изгори 17% повече калории по време на умерено интензивни упражнения за кратко време.

Прием на природен продукт с доказано действие за засилване на метаболизма

Специалистите по хранене и диетика у нас препоръчват прием на Калорекс / Calorex® като средство за засилване на метаболизма. Той е изцяло натурален продукт с високо качество и ефективно действие благодарение на съдържащите се в него екстракт от Гарциния Камбоджа и биологично активна форма на хром пиколинат. Неговото действие подпомага изгарянето на мазнините, за намаляване образуването на такива, като същевременно щади белтъчините. Освен това повлиява благоприятно нивата на кръвна захар и съдейства за понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта. За постигане на максимален ефект е необходимо продукта да се приема продължително – поне 3 месеца в комбинация с подходящ хранителен режим и физическа активност.

Потърсете го в аптеките сега или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може да се възползвате от атрактивни промоции.

Сподели: