стрес и напълняване

Всички сме чували, че силният стрес и напълняване съществуват в опасна за менталното и физическото здраве връзка. Научете повече за отношенията стрес – качване на излишни килограми.

Стрес и напълняване – вината на хормоните

Кортизолът е „стресов хормон”, който се отделя от надбъбречните жлези. Той играе важна роля за регулиране на метаболизма, намаляване на възпалението и повишаване нивата на кръвната захар. В стресова ситуация тялото отговаря с определени реакции, като се подготвя за „борба или бягство”. Това е естествен механизъм, активиращ се при стресори от различен произход. По време на тези реакции се отделя кортизол, а хормонът освобождава глюкоза, за да даде енергиен тласък на тялото. Хроничният стрес може да поддържа нивата на кортизол постоянно високи, като това да доведе и до високи нива на инсулин и кръвна захар. Ако този механизъм не се овладее, повишената кръвна захар може да допринесе за трупане на мазнини и покачване на теглото.

Чисто биохимично, стресът може да ни накара да преяждаме чрез влияние върху метаболитните хормони. Той може да забави метаболизма и насърчи качването на излишно тегло.

banner

Емоционално хранене

Много хора с натрупан стрес имат силно желание за консумация на определени храни, които носят чувство за мимолетен комфорт. Тези храни обикновено са бедни на полезни нутриени, но богати на мазнини и калории. Този начин на хранене при стрес се нарича „емоционално хранене” и чрез него лесно и неусетно се преяжда. Емоционалното хранене се дължи от части на повишения кортизол, както и на вредните навици, които психиката формира под влияние на стрес.

Хората, повлияни от силно нервно напрежение, често не планират храненията си, като това може да доведе до безразборна консумация. В дългосрочен план това неминуемо се отразява върху теглото.

Стрес и напълняване, и други нездравословни навици

Освен с преяждане, стресът заплашва доброто здраве и с пропускане на хранения. В заетото ежедневие може да ни остава по-малко време за готвене и хранене, но и по-малко време и желание за трениране. Неглижирането на двигателните активности допринася за напълняване и влошаване на общото физическо състояние.

Стресът оставя своя отпечатък и върху съня. Влошеното качество на съня и по-малкото часове за нощна почивка забавят обмяната на веществата, намаляват енергията и подпомагат нежелано напълняване.

Подход за справяне с напълняването от стрес

Ако сте изложени на силно напрежение и наблюдавате покачване на теглото, първо насочете усилия към овладяване на стреса. Съществуват техники, като медитация, йога и други практики, с които да постигнете ментално и физическо благосъстояние. Ако те не помагат, ви съветваме да потърсите професионална помощ за справяне с психологическите терзания.

За да се погрижите за физическото си състояние, изградете здравословна връзка с храната. Ангажирайте се със спорт – така ще снемате стреса, докато горите калории. Друго средство, което ще ви помогне да свалите бързо и здравословно натрупаните от стрес килограми, е Калорекс/Calorex®. Продуктът представлява комбинация от висококачествени природни съставки – екстракт от растението Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и биоактивна форма на хром (хром пиколинат). Благодарение на тях се постига:

  • изгаряне на мазнините
  • потискане образуването и складирането на мазнини
  • намаляване на апетита
  • ускоряване на метаболизма

Продуктът действа безотказно и без нежелани ефекти. За оптимален резултат се препоръчва продължителен прием.

Сподели: