отслабване протеинова закуска

Започването на деня с вкусна протеинова закуска може да се окаже тайната за успех при отслабване. Тъй като през последните години затлъстяването е определяно като епидемия в глобален мащаб, все повече учени изследват техниките, които може да приложим в ежедневието за поддържане на здравословни килограми.

Протеинова закуска и отслабване

През 2005 г. се появява теорията за т.нар. „протеинов лост“. Накратко тя гласи, че когато нуждите на тялото от консумация на протеини не са задоволени, приемът на мазнини и въглехидрати се увеличава, намалявайки сигналите за ситост и увеличавайки количеството изядена храна. По-късни проучвания, проведени сред американци, показват, че процентно калориите, приети от протеини намаляват, а броят на хората със затлъстяване се увеличава.

Учените са уверени, че разбирането на здравните ефекти от силно преработените храни и ниския прием на протеини може да подобри стратегиите за превенция на затлъстяването. Това дава повод за нов анализ на данни за здравето на населението с цел да се разбере връзката между приема на протеини и затлъстяването. Резултатите доказват ясна връзка между по-ниската консумация на белтъчини на закуска и по-високия общ прием на храна през целия ден.

banner

Повече за методите на проучването

За целите на изследването учените използват следните данни на 9341 души на средна възраст 46,3 години:

Резултатите показват, че средния енергиен прием на участниците е 2072 калории. Те са разпределени по следния начин:

  • 18,4% от протеини
  • 43,5% от въглехидрати
  • 30,9% от мазнини
  • 2,2% от фибри
  • 4,3% от алкохола

При сравняване на енергийния прием и времето, отделено за хранене, изследователите установяват любопитна тенденция. Хората, които са консумирали по-малко протеин на първото хранене за деня, са имали по-висок прием на калории в следващите хранения. Нещо повече – колкото по-малко калории са приети от белтъчини, толкова повече са тези, които идват от мазнини, въглехидрати, захар и алкохол. Липсата или оскъдните количества на протеин в закуската се свързват и с похапване на повече преработени продукти през останалата част от денонощието.

Обяснението на учените

Протеинът забавя скоростта, с която тялото смила и обработва захарите и въглехидратите, които похапваме. Ако на закуска консумираме силно преработени храни, ние ги усвояваме по-бързо. Това предизвиква бързо покачване в нивата на инсулин, което кара клетките да „отнемат” захарта (глюкозата) от кръвта. Вследствие нивата на кръвната захар се понижават, а апетитът се разпалва наново, дори и да не сме гладни в истинския смисъл на думата.

Доколко изборът на храни през деня ще бъде здравословен, зависи от още няколко странични фактора. Доказано е, че нивата на стрес в ежедневието, качеството на съня и дори чревния микробиом оказват силно влияние върху апетита за здравословни или съответно не толкова полезни храни.

Към стратегията за отслабване с протеинова закуска добавете прием на природен продукт, който топи мазнините в корема и талията

Калорекс / Calorex® е природният помощник с доказан ефект за постигане на фигурата мечта. Продуктът съчетава в едно силата на Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg.

Приеман редовно действа в посока намаляване на телесното тегло по естествен и здравословен начин. Доказано е, че при прием на продукта в продължение на 8 седмици теглото намалява с над 5 kg. С прилагането само на диета – едва с 2 kg.

Освен че продуктът е с мощен ефект за отслабване, той регулира кръвната захар, намалява нивото на триглицеридите и холестерола. Безспорно преимущество е щадящото белтъчините действие. Напълно безопасен е, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Търсете в аптеките или онлайн в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Сподели: