контрол на апетита

Шепа бадеми на ден може да помогне за контрол на апетита, а оттам и за борбата с килограмите. Това установява ново проучване на изследователи от университета на Южна Австралия. Резултатите са публикувани в сп. European Journal of Nutrition.

Контрол на апетита и бадеми на помощ

Фокус на изследването са хормоните на апетита, и ролята на ядките, в частност на бадемите, за регулиране на апетита.

„В хода на изследователския процес открихме, че нивото на хормоните, отговарящи за апетита, се променя при хората, които консумират бадеми. Това ни наведе на мисълта, че вероятно точно тези ядки допринасят за намаляване на калорийния прием с 300 kJ или 71,7 kcal дневно“. Коментарът е на главната авторка д-р Шарая Картър.

banner

Данните от проучването сочат, че консумиращите бадеми имат 47% по-ниски нива на отговор към С пептид. Това се свързва с подобрена инсулинова чувствителност и по-малък риск от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите показват още, че консумиращите бадеми, имат по-висок отговор към глюкозозависим инсулинотропен пептид (18%), към глюкагон (39%) и към панкреатичен полипептид (44%).

Глюкагонът изпраща сигнал за ситост към мозъка. Панкреатичният полипептид, пък забавя храносмилането, което е предпоставка за понижен прием на храна.

Бадемите – малки ядки с голям ефект върху апетита и теглото

„Бадемите са ядки с високо съдържание на протеини, фибри и ненаситени мастни киселини. Това ги прави засищащи и може да обясни защо калорийният прием през деня намалява“, посочва д-р Картър. Тя обръща внимание на нещо много важно. Консумацията на бадеми води до малко намаляване на калориите, но това може да има голям ефект върху апетита и теглото във времето.

„Дори малките промени в начина на живот могат да имат дългосрочен положителен ефект. С тяхна помощ е много по-вероятно да подобрим трайно цялостното си здравословно състояние“, казва д-р Картър.

Специалистката разкрива, че въпросите, които са обект на бъдещи изследвания, са два. Първият – дали бадемите могат да повлияят на апетита при придържане към диета за отслабване. Вторият – как бадемите могат да помогнат за дългосрочния контрол на теглото.

Контрол на апетита освен с бадеми може да се осъществи и с клинично доказан природен продукт

Калорекс Апетин / Calorex® Apetin е специално разработен продукт за нормализиране на апетита. Активната съставка е пиноленова киселина от ядки на Корейски бор (700 mg във всяка капсула). Ядките на този вид бор съдържат 40 пъти повече пиноленова киселина, отколкото други борови ядки!

Приемът стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Това са – холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории.

На пазара у нас няма друг продукт, който да стимулира производството на ССК и GPL1 – обективните индикатори за ситост.

Продуктът е не само ефективен, но и напълно безопасен. Не се наблюдават нежелани реакции. Няма противопоказания. Много добра поносимост и при продължителна употреба. Предлага се в аптеките в цялата страна и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: