затлъстяване по света

Често използван пестицид може да е частично отговорен за ширещата се епидемия от затлъстяване по света. Това става ясно от проучване на университета „Макмастър“ в Канада. Изследването е проведено върху мишки. Учените обаче са на мнение, че ефектът на въпросното химично съединение е същият и при хора. Резултатите са публикувани в научното списание с отворен достъп Nature Communications.

Ролята на пестицида хлорпирифос в съвременната епидемия от затлъстяване по света

Изследователите установяват, че пестицидът хлорпирифос забавя термогенезата в кафявата мастна тъкан на мишки и така благоприятства затлъстяването.

Правим уточнение, че:

banner

Термогенеза е процес, при който се произвежда топлинна енергия в тялото. В резултат метаболизмът се ускорява и се подпомага изгарянето на повече калории.

Хлорпирифосът се използва в селското стопанство за борба с вредителите, които представляват риск за насажденията. Употребата му е забранена в Канада, а от началото на 2020 г. и в страните членки на Европейския съюз (ЕС). Въпреки това остатъци от него се откриват в плодове и зеленчуци, които идват от редица страни извън ЕС.

Връщаме се отново на изследването

За да направят откритието, изследователите:

  • проучват ефекта на 34 широко използвани пестициди и хербициди (група пестициди, предназначени за унищожаване на тревисти плевели) върху кафявата мазнина
  • тестват въздействието на хлорпирофос върху мишки, хранени с висококалорични храни

„Излагането на токсини в околната среда, в т.ч. хлорпирифос, е свързано с повишени нива на затлъстяване при хора и при животни. Въпреки това повечето проучвания отдават наддаването на тегло на увеличения калориен прием вместо на по-бавното изгаряне на калории“. Коментарът е на проф. Грегъри Щайнберг. Той е автор на изследването и изпълнителен директор на Центъра за изследване на метаболизма, затлъстяването и диабета към университет „Макмастър“.

Проф. Щайнберг обръща внимание, че ако хлорпирифосът забави енергийния разход с 40 калории на ден, това ще доведе до допълнително наддаване на 2,5 kg за година. Предвид това призивът му е да се консумират предимно местни плодове и зеленчуци, а вносните да се измиват обилно с вода.

В борбата срещу опасното затлъстяване по света се включва и…

Калорекс/Calorex® – убиецът на упорити мазнини, особено в проблемни зони като корема и талията. Продуктът е с изцяло естествен състав. Представлява високоефективна комбинация от две допълващи се и усилващи действието си съставки. Всяка капсула съдържа екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg. В резултат на синергията между съставките продуктът:

  • спомага за подобряване на метаболизма
  • засилва изгарянето на мазнините, като същевременно щади белтъчините
  • понижава апетита
  • съдейства за намаляване на триглицеридите и холестерола
  • регулира кръвната захар

Продуктът е произведен в съответствие с най-високите изисквания на Добрата производствена практика. Няма данни за нежелани ефекти. Има отлична поносимост. Дозира се по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. За постигане на оптимални резултати е желателно приемът да се съчетае със спорт и подходящ хранителен режим.

Сподели: