йо-йо ефект

Пътуването към загуба на тегло често е изпълнено с предизвикателства и за мнозина страховитият йо-йо ефект може да доведе до разочарование. Това явление се характеризира с възстановяване на първоначалното тегло и често е причина за отказване от начинанието. Но не се страхувайте, защото със знания и стратегия е възможно да се преодолее това препятствие и да се запазят резултатите в дългосрочен план. Разберете как да стане това в тази статия.

Разкриване на механизмите, скрити зад йо-йо ефект

Йо-йо ефектът възниква, когато хората губят тегло чрез ограничителни диети или режими на интензивни упражнения, само за да го възвърнат малко след това. Този цикличен модел на загуба и възстановяване на теглото може доведе до отрицателни последици както на физическото, така и на психическото благосъстояние. Тялото възприема бързата загуба на тегло като заплаха за своето оцеляване, затова задейства метаболитни механизми. Те от своя страна насърчават възстановяването на теглото, след като нормалните хранителни модели се възобновят.

Защо се появява йо-йо ефект?

Няколко фактора допринасят за йо-йо ефекта, включително метаболитни адаптации, хормонални промени и психологически фактори. Бързата загуба на тегло може да доведе до намаляване на скоростта на метаболизма, което прави по-трудно поддържането на сваленото тегло с течение на времето. От друга страна рязкото отслабване понякога е предпоставка за промени в нивата на хормоните лептин и грелин. Те могат да увеличат глада и апетита, което допълнително усложнява управлението на теглото. Освен това, психологическите последици от ограничителната и изтощителна диета могат да предизвикат чувство на лишение, а последиците да са свързани с тежко преяждане.

banner

Стратегия за управление на йо-йо ефект

За да се преборите с йо-йо ефекта и да поддържате резултатите от загубата на тегло, от съществено значение е да предприемете комплексна стратегия, състояща се от няколко важни стъпки.

Здравословно хранене – правилен подход за предотвратяване на йо-йо ефект след отслабване

Като за начало постарайте се да не пропускате закуската. Това е важно, защото ако го правите ще повлияете негативно на хормона инсулин, който активно участва в контрола над телесното тегло. Пълноценната закуска дава енергия на тялото и го подготвя за предстоящите задачи през деня. Освен това не закусвайки, засилвате глада и вероятността за преяждане на следващо хранене. Включете балансирани ястия, богати на цели храни, постни протеини, плодове и зеленчуци, като същевременно намалите приема на преработени храни и добавени захари. И обръщайте внимание на порциите си и количеството храна, която приемате.

Създаване на устойчиви навици

Важно е да не се връщате към старите навици, а да установите нови, здравословни такива. Като за начало се опитайте да не се застоявате много пред екраните на дигиталните устройства. Според специалистите това е една от основните причини за това хората да не са физически активни. Затова вместо това се активизирайте. Редовната физическа активност гори калории, трупа мускулна маса и поддържа добро психическо здраве. Важно е да практикувате упражнения, които ви носят удоволствие. Друг устойчив навик, който ще държи неприятният йо-йо ефект настрана е практикуването на внимателно хранене. Това означава да се наслаждавате на храната, да се храните бавно и да се стараете да няма разсейващи фактори по време на хранене.

Помощно природно средство срещу йо-йо ефект след отслабване

След постигане на желания ефект на сваляне на излишните килограми, не бива да се отказвате от балансирания начин на живот. За да поддържате постигнатото тегло е необходимо да продължите да се храните здравословно и да се движите активно. Специалистите препоръчват към тези препоръки за добро здраве да добавите и прием на продукт, доказал ефекта си при поддържане на здравословно тегло след отслабване. Калорекс КЛА / Calorex® CLA е природно средство, което действа безотказно при запазване на желаната фигура. Той съдържа оптимално количество конюгирана линолова киселина, чието действие намалява обема на мастната клетка и я поддържа в такъв размер. Продуктът действа на ензимно ниво и не позволява натрупването на излишни мазнини в мастните клетки. Приемът му потиска усвояването на мазнините, ускорява метаболизма и повишава изразходваната енергия по време на сън. Оказва благоприятен ефект при хранителни алергии, както и при диабет и метаболитен синдром. Високият му профил на безопасност позволява дълговременната му употреба без нежелани странични ефекти.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: